Lipogems Zsírátültetéses Kezelés

orvosoknak

A Lipogems eljárás egy egyszer használatos, zárt rendszerű, az FDA (Food and Drug Administration – USA) által is engedélyezett eszköz a zsírszövet feldolgozására és azonnali injektálására. Az így előállított, nem expandált (enzimes laboratóriumi sejtszaporításon át nem esett) és mikro-frakturált (felaprított) autológ zsírszövet különböző betegségek kezelésére, illetve szépészeti beavatkozásokhoz használható.

Egyszerűen fogalmazva, a Lipogems kezelés forradalmian új módja az eltávolított zsírszövet felhasználásának, megőrizve annak teljes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező mikrokörnyezetét.

Mitől olyan egyedi a Lipogems eljárás?

Fontos jellemzője a rendszernek, hogy egy azonnali, kizárólag fizikai behatásokon alapuló enzim-mentes eljárás alkalmazásával megőrzi az ép sztróma vaszkuláris frakciókat, a mezenchimális őssejtek mellett támogató pericitákat és citokineket, valamint a kötőszöveti mátrixot.

A más eljárások által alkalmazott technológiák és egyéb zsír-feldolgozási módszerek figyelmen kívül hagyhatják a természetes és gyógyítási környezet összetettségét.

Szakítva az eddig elfogadott általános vélekedéssel, kijelenthető, hogy a zsírszövet egy nagyon dinamikus és aktív biológiai szövet. Nem csak mezenchimális őssejteket (MSCs), de növekedési faktorokat, támogató sejteket, azaz pericitákat, és gyógyító fehérjéket, azaz citokineket is tartalmaz.

Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat. Ennek következtében, a zsírszövet pl. a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája.

További előnye, hogy szinte korlátlanul (gyorsan megújul), bármely életkorban, nagyon könnyen hozzáférhetően rendelkezésre áll (nincs szükség fájdalmas csontvelő eltávolításra) de problémát jelent, hogy a kritikus sejtek és citokinek be vannak ágyazva a zsír-mátrixba. A zsír, laboratóriumi körülmények között, enzimek segítségével oldható, és a kívánt sejttípusok szaporíthatók (poliferáció). A folyamat hosszadalmas, költséges, és nem mindig biztosítja a kívánt sejtek olyan arányú túlélését, mint a Lipogems biztosíthatja.

Megjegyzés: A laboratóriumi, enzim-alapú eljárásokat az FDA külön hozzájárulása és kutatási engedélye nélkül tilos alkalmazni az USA-ban!

A Lipogems technológia egyedisége és forradalmisága

A Lipogems technológiaabban rejlik, hogy egy zárt, steril készülék segítségével a zsír egy minimális, enzim-mentes kezelésen megy keresztül. Ez a zsírcsomók fokozatos méretcsökkenését, valamint a gyulladáskeltő olajok, vérmaradványok és egyéb szükségtelen sejttípusok eltávolítását is jelenti.

Mindezt kizárólag fizikai behatások és különböző szűrők segítségével, ami egyben biztosítja a sejtek – a természetben is előforduló fizikai sérülések (pl.: konyhai balesetek, törések, zúzódások, stb.) alkalmával bekövetkező – aktiválását, a regeneratív hatások azonnali és széles spektrumú beindítása érdekében.

A megfelelő szövetállomány kinyerése az infúziókhoz is használt steril sóoldatban történik, ami légmentes, a szervezeten belüli mikro-környezethez nagyon hasonló körülményeket biztosít és minimalizálja a sejtek sérülését.

Ennek következtében, kimagasló hatásfokkal őrizhető meg a teljes, természetes szövetközeg. Ebből adódóan, kihasználható az így elérhető maximális regeneráló képesség.

Fontos megjegyezni, hogy a Lipogems nem egy egyszerű –vagy kizárólag – regeneratív zsírátültetéses technológia. Sokkal inkább egy átfogó regeneráló kezelés.

Kevéssé ismert tény, hogy ha a sérült területre tisztán csak őssejtet fecskendezünk, a sejtek többsége elpusztul. Ahogy az előzőekben említettük, a mezenchimális őssejteknek egyéb sejtek és proteinek támogatására van szüksége ahhoz, hogy gyógyító, regeneráló tevékenységüket ki tudják fejteni. Az úgynevezett „őssejt” kezelésekkel szemben a Lipogems legnagyobb – és kifejezetten egyedi – előnye a zsírszövetbe zárt teljes gyógyító környezet gondos felhasználása és pontos befecskendezése.

A Lipogems eljárás célja a szövetek természetes gyógyhatásának kiaknázása és felhasználása számos betegség kezelésére és a szépészeti regenerációs beavatkozások során.

A fő felhasználási területek a következők

Ortopédia Ortopédia
Gerinc Gerinc
fájdalomkezelés Fájdalomkezelés
seb-érrendszer Sebkezelés és érrendszer
kolorproktologia Coloproctológia
rekonstrukciós plasztika Rekonstrukciós plasztika
nőgyogyaszat Nőgyógyászat
állatgyógyászat Állatgyógyászat

Videók – Lipogems technológiával készült beavatkozások

Dr. Frank Mónika beszél a Lipogems hajterápiáról

Ortopédiai beavatkozás

Dr.  Hibbey Csaba tapasztalatai a Lipogems beavatkozásról

Prof. Dr.  Csernátony Zoltán csípőkezelés, Elite Clinic, Debrecen, 2016.01.19

Vállízület Lipogems kezelés utáni eredményei – angol nyelven

Dr. Koós Zoltán és Gerháth Kincső a Lipogems kezelésről

Mom Szent Magdolna Magánkórház – csípő – és térdkezelés

Oktató videó egy Lipogems beavatkozásról angol nyelven

Dr. Hibbey Csaba beavatkozás közben

Rövid, animációs összefoglaló a Lipogems beavatkozásról – angol nyelven

Arnold Caplan előadása angol nyelven