Saját sejtünk gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonsága miatt a gyógyulás folyamata felgyorsul. A Lipogems minimálisan modifikált zsírszövetből áll, amely fokozza a környező szövetek természetes regeneratív tulajdonságait. Egyes esetekben akár teljes gyógyultságot is elérhetünk. Klinikai felhasználása az esztétikai kezeléseknél, az ortopédiai és általános sebészetben, sebkezelésben is ígéretes eredményeket mutat. Eddig sikeresen világszerte már több mint 30.000 esetben alkalmazták az eljárást.

A Lipogems regeneratív hatása az ízületek degeneratív és gyulladásos betegségeinél és az izomrendszeri betegségeknél bizonyítottak. A kezelés a legtöbb esetben testünk nagyízületein, tehát vállon, csípőn, térden és bokán kerül alkalmazásra. Az eddigi eredmények kimagasló javulást mutatnak a tünetek enyhülésében, a fájdalom csökkenésében, és ennek következtében akár a protézis beültetés is elkerülhető, vagy időben több évre eltolható.

Az eljárásról

A kezelés

A műtétHelyi érzéstelenítésben végzett ambuláns beavatkozás, ami után a páciens közvetlenül a saját lábán távozik.
Az őssejtek, pontosabban regeneratív sejtek képesek átalakulni a szervezet valamennyi sejtjévé. Az eddig alkalmazott módszerek nem tették lehetővé a sejtek ilyen nagy számban való elérését, vagy több hetes laboratóriumban történő sejttenyésztést igényeltek. Az eljáráshoz nem kell vágni, elég csak pár tűszúrás, így az egész művelet nem tart tovább 45-60 percnél.

A kizárólag mechanikus, enzim-mentes rendszer csak normál sóoldatot és egy egyszer használatos készletet tartalmaz. A mosás és az öblítés eltávolítja a felesleges olajat és vérmaradványokat, míg az átméretezés biológiailag aktív mikronizált zsírklaszterek létrejöttét eredményezi, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy egy normál injekciós tű segítségével applikálható legyenek, ideálissá téve lágyszöveti defektusok töltésére és ortopédiai beavatkozásokhoz.

Ezzel szemben a hagyományos ortopédiai műtét gerincérzéstelenítéssel zajlik egy minimum 20 cm-es bemetszésen keresztül. A műtét után egy speciális mozgást segítő eszközzel kezdődik meg a passzív mozgás, melyet egy intenzív gyógytorna követ. A gyaloglás pár nappal a műtét után lehetséges, a mankó használata azonban még 4-6 hétig javasolt. Megterhelés hatására az operált térd jellemzően bedagad az első 3-6 hónapban.

Mi is ez a kezelés?

A Lipogems kezelés

A Lipogems eljárás egy egyszer használatos, zárt steril eszköz a zsírszövet feldolgozására és azonnali beinjekciózására. Az így előállított, zsírszövet különböző betegségek kezelésére, illetve szépészeti beavatkozásokhoz használható. Egyszerűen fogalmazva, forradalmian új módja az eltávolított zsírszövet felhasználásának, megőrizve annak teljes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező mikrokörnyezetét.

A tradicionális zsírátültetési technikák nem képesek ennyire effektíven eltávolítani a vér, olajszerű és egyéb szövettípusok maradványait az átültetendő zsírszövetből, amelyek gyulladáshoz, és a kezelt terület dagadásához vezethetnek. Továbbá, a más technológiákkal kinyert graftok gyakran tartalmaznak nagyobb csomókat, ami lehetetlenné teszi a vékony tű segítségével történő egyenletes beültetést. Más – hasonló céllal létrehozott eljárások – egyéb eszközöket és gyakran enzimeket használnak, amelyek bonyolultabbá, hosszadalmasabbá teszik a beavatkozás, és roncsolhatják a szövet természetes struktúráját és mikrokörnyezetét.

Mitől egyedi az eljárás?

Lipogems eljárásA más eljárások által alkalmazott technológiák és egyéb zsír-feldolgozási módszerek figyelmen kívül hagyhatják a természetes és gyógyítási környezet összetettségét.

Szakítva az eddig elfogadott általános vélekedéssel, kijelenthető, hogy a zsírszövet egy nagyon dinamikus és aktív biológiai szövet. Nem csak őssejteket, de a növekedési faktorokat, támogató sejteket, és gyógyító fehérjéket, azaz citokineket is tartalmaz. A citokinek a sejtek közötti információ továbbításában elengedhetetlen, kis molekulatömegű proteinek. Minden maggal rendelkező sejt termel citokineket, amik más sejtek működését befolyásolják. A citokinek nélkül az őssejt nem tudja, mit kell tennie.

Lipogems előnyei

Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat. Ennek következtében, a zsírszövet pl. a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája.

További előnye, hogy szinte korlátlanul (gyorsan megújul), bármely életkorban, nagyon könnyen hozzáférhetően rendelkezésre áll (nincs szükség fájdalmas csontvelő eltávolításra) de problémát jelent, hogy a kritikus sejtek és citokinek be vannak ágyazva a zsír-mátrixba. A zsír, laboratóriumi körülmények között, enzimek segítségével oldható, és a kívánt sejttípusok szaporíthatók. A folyamat hosszadalmas, költséges, és nem mindig biztosítja a kívánt sejtek olyan arányú túlélését, mint a Lipogems eljárás, mely csupán 20 perc alatt képes erre, lerövidítve a kezelés idejét.

Megjegyzés: A laboratóriumi, enzim-alapú eljárásokat az FDA külön hozzájárulása és kutatási engedélye nélkül tilos alkalmazni az USA-ban!

Technológia

Egy zárt, steril készülék segítségével a zsír egy minimális, enzim-mentes kezelésen megy keresztül. Ez a zsírcsomók fokozatos méretcsökkenését, valamint a gyulladáskeltő olajok, vérmaradványok és egyéb szükségtelen sejttípusok eltávolítását is jelenti.

Mindezt kizárólag fizikai behatások és különböző szűrők segítségével, ami egyben biztosítja a sejtek – a természetben is előforduló fizikai sérülések (pl.: konyhai balesetek, törések, zúzódások, stb.) alkalmával bekövetkező – aktiválását, a regeneratív hatások azonnali és széles spektrumú beindítása érdekében.

A megfelelő szövetállomány kinyerése az infúziókhoz is használt steril sóoldatban történik, ami légmentes, a szervezeten belüli mikro-környezethez nagyon hasonló körülményeket biztosít és minimalizálja a sejtek sérülését.

Ennek következtében, kimagasló hatásfokkal őrizhető meg a teljes, természetes szövetközeg. Ebből adódóan, kihasználható az így elérhető maximális regeneráló képesség.Lipogems tehcnológia

Fontos megjegyezni, hogy a Lipogems eljárás nem egy egyszerű –vagy kizárólag – regeneratív zsírátültetéses technológia. Sokkal inkább egy átfogó regeneráló kezelés.

Kevéssé ismert tény, hogy ha a sérült területre tisztán csak őssejtet fecskendezünk, a sejtek többsége elpusztul. Ahogy az előzőekben említettük, az őssejteknek egyéb sejtek és proteinek támogatására van szüksége ahhoz, hogy gyógyító, regeneráló tevékenységüket ki tudják fejteni. Az úgynevezett „őssejt” kezelésekkel szemben a Lipogems eljárás legnagyobb – és kifejezetten egyedi – előnye a zsírszövetbe zárt teljes gyógyító környezet gondos felhasználása és pontos befecskendezése.

A Lipogems eljárás célja a szövetek természetes gyógyhatásának kiaknázása és felhasználása számos betegség kezelésére és a szépészeti regenerációs beavatkozások során.

A Te sejted. A Te egészséged.