A Lipogems eljárást Dr. Carlo Tremolada, a jól ismert olasz szájsebészeti /plasztikai sebész fedezte fel. Eredetileg szépészeti célokra fejlesztette ki a készüléket a doktor, idővel azonban rájött, hogy a zsírátültetéssel járó zúzódások csökkentek, a feldolgozott zsírszövet pedig regeneratív hatás gyakorolt a kezelt területre. Így hamar világossá vált, hogy egyéb gyógyászati területeken is hasznosítható a módszer.

Ezt az észrevételét később megvitatta a University of Miami, Pasteur Institute, UCLA kutatóival is, majd visszajelzéseik alapján tovább finomította az eszközt, végül minősítést kapott az alábbi szervezetektől is: CE (Európa), TGA (Ausztrália), FDA 510 (k) (USA).

Ortopédia

Ortopédia

A Lipogems regeneratív hatása az ízületek degeneratív és gyulladásos betegségeinél és az izomrendszeri betegségeknél bizonyítottak. A kezelés a legtöbb esetben testünk nagyízületein, tehát vállon, csípőn, térden és bokán kerül alkalmazásra. Az eddigi eredmények kimagasló javulást mutatnak a tünetek enyhülésében, a fájdalom csökkenésében, és ennek következtében akár a protézis beültetés is elkerülhető, vagy időben több évre eltolható.

A 2010-ben szabadalmaztatott eljárás keresztezi a plasztikai beavatkozást a regeneratív orvoslással. Ez a könnyen kezelhető rendszer arra lett kifejlesztve, hogy a zsírszöveteket kinyerjék, akár 20 perc alatt feldolgozzák és ugyanazon sebészi eljáráson belül vissza is ültessék a kezelésre szoruló területbe.

Az innovatív technológia eredménye, a hajszálerekben gazdag Lipogems. Az eljárás során a kapillárisokban található periciták perivaszkuláris sejtjei szabadulnak fel, melyek őssejtekké alakulnak.

A Lipogems gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonsága miatt a gyógyulás folyamata felgyorsul. A Lipogems minimálisan modifikált mikrofregmentált zsírszövetből áll, amely fokozza a környező szövetek természetes regeneratív tulajdonságait. Egyes esetekben akár teljes gyógyultságot is elérhetünk. Klinikai felhasználása az esztétikai kezeléseknél, az ortopédiai és általános sebészetben, sebkezelésben is ígéretes eredményeket mutat. Eddig sikeresen világszerte már több mint 30 000 esetben alkalmazták az eljárást.

Az átmosott zsírszövet tisztítása során kinyert őssejtek a szervezetbe beültetve elvben bármilyen, a környező sejtekhez hasonló sejtté átalakulhatnak, például porc, csont, ín, ínszalag, izom.

Egy vékony tűvel vesszük le a szükséges mennyiségű zsírszövetet a pácienstől, melyből a gyors (20 perc) átalakítás során milliónyi őssejt állítható elő, amit a regenerációs terápiákhoz használunk fel. Elmondható, hogy 1000 zsírsejtből 1 tartalmaz őssejtet, míg a csontvelőnél 100 000 csontvelő-sejt tartalmaz 1 őssejtet. Az eljárás gyors és minimális beavatkozással jár. Enzimek és más adalékanyagok, valamint időigényes laboratóriumi procedúrák nélkül zajlik a folyamat. Elég mindössze helyi vagy intravénás érzéstelenítést alkalmazni, nem szükséges altatni. A kórházban tartózkodás ideje így pár órára lecsökken.

Előnyök:

 • Saját, feldolgozott zsírszövet-átültetés, emiatt nincs kilökődési kockázat.
 • Helyi érzéstelenítés is elegendő, a kezelés után a páciens pár órán belül ha­zamehet.
 • Csak ritka és kis mértékben léphet fel duzzanat és véraláfutás.
 • Hosszantartó hatás, ami akár ismételhető is.
 • Egyetlen esetben sem tapasztaltak gyulladást az elvégzett beavatkozásokat követően.

 Lipogems alkalmazására ajánlott területek

 • Csont-és porcszövet rekonstrukció
 • Ízületek és inak degeneratív elváltozásai
 • Enthesopathies (azaz teniszkönyök, golfkönyök és patellacsúcs szindróma)
 • Adhaesiv capsulitis, ismertebb nevén befagyott váll szindróma

Nőgyógyászat

Élettartamunk napjainkban tapasztalható meghosszabbodásának egyenes következményeként az orvostudomány is új kihívások előtt áll. Hogyan őrizhetjük meg leginkább és legtovább jó életminőségünket? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb beavatkozással, ám hosszan tartó eredményekkel kezeljük a pácienseket?

Egyre nagyobb igény mutatkozik a menopauzát megelőző, ill. követő eltérések megoldására (stressz inkontinencia, hüvelyszárazság, hüvelyfal elvékonyodása stb.). A regeneratív orvoslás jelenleg egy fejlődő szakág, a bennünk található  mezenchimális sejtek felhasználásával elért eredmények pedig igen biztatóak.

Plasztikai sebészet

A Lipogems esztétikai célú alkalmazása

A Lipogems eljárás szintén nagy sikerrel és eredményességgel alkalmazható a szépészeti és esztétikai sebészet területén is. A terápia többek között az arcbőr és a kézbőr jelentős megújítását és fiatalítását is teszi lehetővé. A kezelés kismértékben invazív és azonnali, a hatás pedig azonnal látható.

A terápia középkorú emberek számára javasolt, akiknél zsírszövettömeg csökkenés, valamint kismértékű szövetösszeomlás és feszesség-vesztés következett be.

A kezelés eredménye a fiatalabb arcbőr visszanyerése, az arcforma javítása és a kívánt helyeken a szövet térfogatának növelése.

 A Lipogems esztétikai célú alkalmazása

A Lipogems nagy mennyiségű őssejtet tartalmaz, ezáltal testünk különböző részeinek, pl. arcbőr és kézbőr jelentős megújítását és fiatalítását teszi lehetővé. A kezelés kismértékben invazív és azonnali, nincs szükség laboratóriumi körülmények közötti sejt poliferációra, a hatás pedig azonnal látható.

Az eljárás dominánsan a középkorú emberek számára ajánlott, akiknél zsírszövettömeg csökkenés, valamint kismértékű szövetösszeomlás és feszesség-vesztés következett be. A kezelés eredménye a fiatalabb arcbőr visszanyerése, az arcforma javítása és a kívánt helyeken a szövet térfogatának növelése.

A módszer nem csak az arcon alkalmazható, hanem többek között pénisz növelésnél, korlátozott volumenű mell- és fenéknagyobbításnál, a vádli és a kézfej területén, valamint nehezen gyógyuló sebekre is. Az eljárás a kiválasztott területről zsírszövet leszívásából, majd rövid előkészítés során előállított készítmény bőr alatti szövetbe való beinjektálásából áll.

A Lipogems javítja a vérkeringést, táplál, gyulladásgátló és térfogat növelő. A kezelések végezhetők helyi, vagy az érzékenyebb páciensek esetében intravénás érzéstelenítéssel is. A kezelés után előfordulhat minimális duzzanat, mely már általában 48 órán belül eltűnik.

A Lipogems eljárás során a páciens saját zsírszövetéből kinyert őssejteket ültetünk be a kezelni kívánt, lentebb részletezett területekre. Ezzel az eljárással elősegítjük testünk érintett területének természetes öngyógyítását, regenerálódását.

Plasztikai sebészet

A Lipogems, a zsírszöveten túl, nagy számban kapillárisokat tartalmaz, amelyekben pericitáknak nevezett perivasculáris sejtek találhatók. A zsírszövet mechanikus felaprítását követően, a szövet és a sejtek széttagolása figyelhető meg, amely következtében periciták szabadulnak fel, amelyek ezek után Mezenhimális Őssejtekké (MSC) alakulnak át. Ezek különböző sejtekké képesek alakulni, mint pl. porc, csont, ín, ínszalag, izom és zsír. A Mezenhimális Őssejtek növelik az erezettséget, lefékezik a hegesedést, az oxigénhiány során beálló sejthalál folyamatát leállítják és a szövetek természetes regeneráló képességét erősítik. Az LL37 protein természetes antibiotikum termelése révén, a Mezenhimális Őssejtek baktericid és természetes gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkeznek.

A Lipogems a regeneratív orvoslás értékes, innovatív eszköze, amely esztétikai, szépészeti kezelésekben, de a gyógyítás egyéb más területein is kiemelkedő eredményességgel alkalmazható.

Előnyök:

 • Saját, feldolgozott zsírszövet-átültetés, ezért nincs kockázata a kilökődésnek, fertőzésnek.
 • A beavatkozás csak helyi érzéstelenítést igényel, ezért a kezelés után a páciens pár órán belül hazamehet.
 • Nem lép fel duzzanat és esetleg csak a zsírleszívás helyén lehet enyhe véraláfutás.
 • A bőr felülete regenerált, táplált, feszes hatású.
 • Hosszantartó hatás, de az eljárás ismételhető.

Lipogems – szépészet alkalmazási területek

 • Arc: túl vékony arcba fiataloknál is, illetve idősödő személyek esetén az elveszett zsír pótlására illetve az arckontúr helyreállítására
 • Nyak, a ráncos bőr megfiatalítására
 • Mellnagyobbítás esetén mindkét oldalra (volumen korláttal), aszimmetriák kezelésére egy oldalra
 • Kézhát fiatalítása
 • Lábhát (lábfej felső részének) fiatalítása
 • Lábszár, vádli vastagítása
 • Genitáliák feltöltése, megfiatalítása (nőknél a nagyajkak nagyobbítása, férfiaknál a pénisz vastagítása)
 • A testen sérülések, hegek (égési hegek) okozta bemélyedések kezelése
 • Hajátültetés előtt (1 hónappal), vagy után (3 hónappal) az átültetett hajhagymák erősebb megtapadása érhető el, és a kezelt területen lévő rejtett, inaktív hajhagymák beindítása indítható meg használatával
 • Gyenge izomtónusú területek megújítása érhető el használatával (incontinenciák)

A Lipogems technológia alkalmazásának hatásai a szépészetben

Előtte utána
Előtte utána
Előtte utána
Előtte utána

Állatgyógyászat

Állatgyogyaszat

Az USA és némely nyugat-európai ország után Magyarországon is elérhetővé vált a Lipogems eljárás, aminek számos indikációja van, de elsősorban olyan ízületi problémákkal küzdő kutyákon és lovakon tudunk segíteni hatásosan, amit már más hagyományos műtéti eljárással csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehet kezelni és az életminőséget csak folyamatos fájdalomcsillapítással lehet fenntartani.

A LIPOGEMS ortopédiai indikációs felhasználási területei kutyáknál: oszteo-arthrózis, porc-és ínszalag sérülések, arthritis, Legg-Calve-Perthes kór, csípő-és könyök dysplasia, csípő-, térd-, boka-, váll-, könyök-, elülső lábtőízületek betegségeinek kezelése, OCD (Ostechondrosis dissecans).

Autoimmun betegségek területén: perianális fisztula.

Plasztikai sebészet területén: Bulldog és sharpei kutyák szem alatti bőrredőinek gyulladása.

Lovaknál főleg az inak, ízületek és izmok nehezen kezelhető és nehezen gyógyuló sérüléseinél kerül alkalmazásra.

Amennyiben érdeklődik a technológia iránt, várjuk megkeresését a következő elérhetőségeken.